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HEALTHCARE AND DIRECTORS AND OFFICERS QUESTION OF THE 
MONTH: COVID-19 COVERAGE REQUIRED UNDER GROUP HEALTH 
PLANS? 
 
Question: What costs does our group health plan have to cover regarding the coronavirus/COVID-19? 
 
Answer: The Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security (CARES) Act became law on March 27, 
2020, and amended the provisions of the Families First Coronavirus Response Act (signed into law on 
March 18, 2020) related to diagnostic testing. The CARES Act requires group health plans and health 
insurance issuers offering group or individual health insurance coverage (including grandfathered 
health plans) to provide coverage, without any cost sharing requirements (including deductibles, 
copayments, and coinsurance) or prior authorization or other medical management requirements, for 
the following items and services furnished: 
 

• An in vitro diagnostic test defined in section 809.3 of title 21, Code of Federal Regulations (or 
successor regulations) for the detection of SARS–CoV–2 or the diagnosis of the virus that causes 
COVID–19, and the administration of such a test, that: 
 

o Is approved, cleared, or authorized under the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act; 
o The developer has requested, or intends to request, emergency use authorization under 

section 564 of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act, unless and until the emergency 
use authorization request under such section 564 has been denied or the developer of 
such test does not submit a request under such section within a reasonable timeframe; 

o Is developed in and authorized by a State that has notified the Secretary of Health and 
Human Services of its intention to review tests intended to diagnose COVID–19; or 

o Other tests that the Secretary determines are appropriate. 

The CARES Act also provides for the coverage of preventive services for coronavirus/COVID-19. The Act 
requires group health plans and health insurance issuers offering group or individual health insurance 
to cover (without cost-sharing) any qualifying coronavirus preventive service. The term “qualifying 
coronavirus preventive service” means an item, service, or immunization that is intended to prevent 
or mitigate coronavirus disease 2019 (COVID-19) and that is: 
 

• An evidence-based item or service that has in effect a rating of “A” or “B” in the current 
recommendations of the United States Preventive Services Task Force; or 
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• An immunization that has in effect a recommendation from the Advisory Committee on 
Immunization Practices of the Centers for Disease Control and Prevention. 

 
Plan participants and covered dependents that become sick with coronavirus or COVID-19 should be 
covered in accordance with the group health plan’s rules. We will provide updated information as it 
becomes available. 
 


